Svea Leasing

Lästid: 4 minuter.

”När all data är affärskritisk får inte systemet ligga nere”

På Svea Leasing hanteras administration och ekonomi för tusentals tjänste- och personalbilar som rullar ute på de svenska vägarna. Med en gedigen fiberuppkoppling kan de vara säkra på att systemet ständigt visar rätt information vid rätt tidpunkt.

Svea Leasing har hjälpt svenska företag med sin bilekonomi sedan 1978, när bolaget grundades i Täby utanför Stockholm. Martin Wallin är försäljningschef och delägare sedan ett flertal år.

”Vi vill vara företagets hjälpande hand med allt som är förknippat med finansiering och hantering av bilarna. Därför hjälper vi våra kunder att räkna på allt från bränsleåtgång och skatter till andrahandsvärde – oberoende av bilmärke.”

Denna totalkostnadsanalys med personlig rådgivning medför att Svea Leasing kan erbjuda sina kunder bra, personliga och konkurrenskraftiga billösningar, menar bolagets vd Pär Nordström.

”Det är få kunder som lämnar oss,” säger han. ”Eftersom vi dessutom hjälper till med att få ett så bra pris som möjligt vid försäljning, ökar också våra chanser till en förlängd affär när nästa bil ska inskaffas. Vi är vid kundens sida hela vägen.”

Allt hänger på systemet

För att detta ska vara möjligt ställs höga krav på korrekt datahantering vid varje given sekund. Svea Leasing hjälper inte bara till med att sy ihop leasingavtal – de tar även hand om all administration som omgärdar bilarna.

I dagsläget handlar det om flera tusen fordon – som alla har kostnader för drivmedel, försäkringar, parkeringsavgifter, service, samt fordons- och trängselskatter. Kunden får allt sammanställt i en enda faktura.

Varje förare har tillgång till en egen förarportal för milrapportering och bilkostnader, medan den ansvarige på kundsidan har en kundportalinloggning med detaljerad statistik.

”Allt vi gör är väldigt systemstyrt,” säger Pär Nordström. ”Vi måste ha tillgång till data och kostnader bakom varje fordon. Ligger vi inte live med systemet blir det problem direkt. Därför måste vi ha en IT-infrastruktur som verkligen fungerar.”

Samma kontakt sedan starten

Redan för 15 år sedan kom Svea Leasing i kontakt med en leverantör som var tidig med att utveckla fibernät av hög kvalitet. I dag heter bolaget GlobalConnect och levererar stabil uppkoppling till företag i alla storlekar och mognadsnivåer.

”Det lustiga är att vi haft samma kontaktperson ända sedan starten”, säger Martin Wallin. ”Det säger en del om den personliga kontakten – vi har en person som känner oss och som vi kan ringa när som helst.”

Internetuppkoppling är en tjänst som man sällan reflekterar över när allt rullar på. Men Pär Nordström menar att han så sent som i våras tog ett nytt tag i frågan.

”Jag ville veta att vi hade en bra lösning både när det gäller kvalitet och pris. När jag kollade runt visade det sig att vissa av våra grannar i fastigheten haft problem med sina uppkopplingar. Men det hade inte vi via GlobalConnect.”