– Vad är SD-WAN – och när är det rätt val för dig?

Lästid: 4 minuter.

Hybridkontoret är här för att stanna, vilket ställer högre krav på ditt företags digitala infrastruktur. Nätverket ska inte bara fungera – det måste vara flexibelt och säkert, även på distans. Allt fler företag och kommuner går över till SD-WAN. Men vad är egentligen SD-WAN och när bör du som it-chef implementera det i din verksamhet?

SD-WAN står för Software-Defined Wide Area Network och är en mjukvarubaserad nättjänst som gör det enkelt för anslutna enheter att kommunicera med varandra. Det blir allt vanligare att företag använder sig av SD-WAN som lösning för sin nätverksinfrastruktur, vilket gör det till ett av de snabbast växande segmenten på marknaden.

Har du som it-chef funderat på om er nuvarande nätverkslösning är tillräckligt säker? Skulle den fungera även om verksamheten växte? Eller har du tänkt att det borde finnas ett smartare sätt att hålla hela verksamheten uppkopplad? I så fall kan det mycket väl vara dags att satsa på SD-WAN.

Tips: Visste du att GlobalConnect erbjuder en helhetslösning där SD-WAN är en av delarna, tillsammans med Managed LAN & WiFi för trådlösa och trygga lokala nätverk? Läs mer om SmartConnect.

Men varje lyckad nätverkslösning börjar med en ordentlig analys av just din organisations behov, risker och möjligheter. Här nedan går vi igenom de främsta fördelarna med SD-WAN, för att du ska få en tydligare bild av om det är rätt lösning för er just nu.

6 situationer när det lönar sig att satsa på SD-WAN

1. Ni jobbar – eller vill jobba – molnbaserat

Att kunna jobba hemifrån eller från annan ort är närmast en hygienfaktor för dagens arbetstagare. Omställningen som covid-pandemin förde med sig har gjort att många företag på relativt kort tid tvingats flytta över sin data till publika eller hybrida molntjänster. För att slippa långa laddningstider och ändå kunna upprätthålla samma säkerhetsnivå som tidigare krävs en genomtänkt nätverkslösning – som SD-WAN kan erbjuda.

2. Säkerhet är A och O för din verksamhet

Risken för cyberattacker ökar hela tiden. Med mjukvarubaserade säkerhetslösningar som SD-WAN får du en inbyggd kryptering och prioritering av trafik, vilket höjer säkerheten väsentligt. Särskilt relevant blir det om du vill kunna konfigurera nästa generations brandväggar och samtidigt utnyttja fördelarna med molnbaserade arbetssätt.

3. Ni planerar att växa och behöver en skalbar nätverkslösning

Behöver du kunna skala upp verksamheten på ett snabbt men ändå säkert sätt? SD-WAN gör att du snabbt kan ge en ny filial stabil och säker tillgång till företagets data och applikationer. Det går också att skapa lösningar för en tillfällig anläggning, till exempel en byggarbetsplats eller popup-butik, som saknar fiber men ändå behöver få tillgång till internet och interna nätverksapplikationer.

4. Du behöver kunna prioritera viss trafik

Laggar internet på grund av att några inom verksamheten streamar film eller är inne på sociala medier? Med en SD-WAN-lösning kan du fördela bandbredden utifrån olika typer av trafik. På så sätt kan du säkerställa att till exempel verksamhetskritiska applikationer alltid har tillräckligt med kapacitet och får högsta prioritet i nätverket, medan mindre viktig trafik nedprioriteras.

5. Du vill få kontroll och överblick över hela nätverket

Har du tröttnat på att få samtal om att internet ligger nere, utan att själv kunna få en överblick? Med SD-WAN ingår i regel en portal som ger dig överblick över alla delar av nätverket. Där kan du följa alla anläggningar och deras kapacitetsanvändning, se om nätverket fungerar som det ska på olika platser och får utförliga rapporter om nätverkets totala prestanda.

6. Ni har kontor i flera länder och vill spara pengar

Priset som olika företag betalar för sina nätverkslösningar kan skilja sig åt med så mycket som 80%. WAN utgör ofta omkring en tiondel av ett företags it-budget. Här finns alltså stora summor att spara. Om ditt företag har verksamhet i flera olika länder och använder en VPN-tjänst idag skulle ni kunna sänka era abonnemangskostnader med tusentals kronor, i vissa fall miljoner, genom att gå över till en lösning med SD-WAN istället.

Relaterade artiklar:

Circle K investerar i fiberuppkoppling för bättre kundupplevelse

5 goda skäl att samla dina nätverkstjänster under ett tak