– Skapa säkra lösenord som skyddar dig från att bli hackad

Lästid: 2 minuter.

Hackarnas favoritväg in i företag och privatpersoners datorer och telefoner är att knäcka lösenord. Och allt för många har alldeles för enkla koder på sina enheter, dessutom är det få som byter så ofta som de borde.

Svenskar är generellt tekniska men blåögda. Allt fler attacker riktas mot privatpersoner och den främsta vägen in är svaga lösenord. Det är därför viktigt att sätta säkra koder, använda olika för varje konto och att byta återkommande. För att hålla ordning på alla är det enklast att använda en lösenordshanterare – inte att skriva upp dem på lappar eller i mobilen.

Privata konton vägen in till företagen

Var elfte sekund i världen sker en hackerattack mot företag, siffran för privatpersoner är det ingen som vet med säkerhet. Men det vi vet är att det ligger miljontals svenska e-postadresser med tillhörande lösenord på nätet helt öppet. Att bolla användarkonton mellan privata och jobb kan vara anledningen till en lyckad attack mot ditt jobb. Och knäcker hackarna dina koder kan också sociala konton, bankkonton, kort och annat vara i fara. Tänk på lösenord som dina nycklar, de lämnar du inte framme för vem som helst.

6 tips som skyddar dig från att bli hackad

  1. Skapa olika lösenord för olika konton och tjänster
  2. Välj lösenord som är lite längre, gärna 8-10 tecken
  3. Blanda stora och små bokstäver, symboler samt siffror
  4. Använd lösenordshanterare och aktivera flerfaktorinloggning där det går
  5. Nyttja inte lösenordet till lösenordshanteraren någon annanstans
  6. Lämna ALDRIG ut dina lösenord

Vidare läsning

De 4 vanligaste hackerattackerna

5 goda råd kring cybersäkerhet

Vill du veta mer om hur cyberbrottslingar gör för att ta sig in i dina nätverk och system – och hur du kan minimera risken och skadan?

Ladda ner checklistan 9 sätt att skydda din organisation mot ransomware