– Retail-landskapet förändras när omnikanal blir verklighet

Lästid: 3 minuter.

En av de senaste årens största raketer på den svenska börsen är Bambuser, som tog live video-shoppingen till Sverige och försåg pressade retailers med ett nytt sätt att ge sina kunder upplevelser. VD:n Maryam Ghahremani berättar om sin syn på retails nya verklighet när det gäller teknik, upplevelser och transaktioner – och om hur vägen framåt ser ut för butikerna.

Nya sätt att förmedla upplevelser

Trenden med live video-shopping kommer ursprungligen från Kina, där den växte sig stor i under SARS-epidemin redan för ett antal år sedan. I samband med coronapandemin fyllde denna nya kommunikations- och säljkanal ett viktigt tomrum även i andra delar av världen, när retail-aktörer hindrades från att skapa engagerande upplevelser i butik.

– E-handeln är statisk och har svårt att beröra, så det live video-shopping adderar är känslor, upplevelser och en mänsklig kundservice, säger Maryam. Vi har ett väldigt annorlunda köpbeteende idag med en mycket längre köpresa och det måste retailers förhålla sig till.

Kunddata är basen för allt

Den nya komplexa köpresan gör att det krävs extremt mycket av retailern när det gäller att veta var kunden finns och var kunden söker sin produkt.

– Det kanske låter skittråkigt, men de verkliga vinnarna i retail-landskapet är de som på ett tidigt stadium satsade på bra affärssystem, säger Maryam. På det sättet skaffade de sig möjligheten att jobba med kunddata på ett verkligt värdeskapande sätt, men även att utöka servicen.

– Retail-kedjor som till exempel Zara var tidigt ute med att ge sina kunder möjligheten att hitta en speciell vara i en speciell butik via internet, förklarar Maryam.

Den typen av service har många nästan börjat ta för givet, eftersom det är så naturligt för vårt nya shopping-beteende. Men möjligheten att bygga sådan funktionalitet för konsumenterna är helt beroende av korrekt kunddata och uppdaterade affärssystem.

Omnikanal är här på riktigt

Maryam menar också att begreppet omnikanal nu har realiserats på riktigt och att det är digital infrastruktur som har varit nyckeln. Tillgången till bandbredd och digitala tjänster har hunnit ikapp våra beteendemönster och vi använder nu en helt ny kanalmix i vår konsumtion.

– De fysiska butikerna kommer att få en helt annan roll än de har haft, där transaktionen har varit primär, fortsätter Maryam. Det är att förmedla känslor och upplevelser som det fysiska mötet är så bra på, transaktionen är på väg att bli sekundär. Allt fler butiker använder inte längre fasta kassor, personalen tar istället betalt med hjälp av mobila enheter, avslutar Maryam Ghahremani.

Tre råd till retailers:

1. Ta reda på var din målgrupp finns! Skaffa all nödvändig data och hantera den smart.
2. Var adaptiv! Lyssna alltid på din målgrupp och förhåll dig till deras preferenser.
3. Äg kundrelationen och transaktionen! Se till att dina kunder förstår vem de köper av, annars är du enkel att ersätta.

Här är guiden till framtidens retail

Nyfiken på fler trender inom denna snabbrörliga bransch? Ladda ner och läs guiden som är fullspäckad med spännande fakta och spaningar.

Till guiden

Relaterade artiklar

“Har vi inte ditt shampoo? Då hjälper vi dig hitta det någon annanstans.”

Cervera tar tekniken till hjälp för att sätta kundmötet i centrum