– Låg it-budget? Så gör du det bästa av situationen

Lästid: 2 minuter.

4 av 10 it-chefer upplever att budgeten är för låg för att it-avdelningen ska kunna leva upp till affärens förväntningar. Hälften av alla chefer håller med om att it-avdelningens budget behöver höjas. Här tipsar vi om tre steg du kan ta för att ge de anställda rätt förutsättningar och effektivisera hur ni jobbar.

Pandemin har tryckt på digitaliseringen, och ofta har inte it-avdelningens budget följt med de ökade kraven. Att uppleva att man inte har rätt förutsättningar för att lösa uppdraget är frustrerande och stressande. Så hur gör du det bästa av situationen? Genom att utgå från tre huvudsakliga områden i det strategiska arbetet kan du ge ditt team rätt förutsättningar för att kunna jobba effektivare. Låt oss gå mer in i detalj kring dessa tre områden.

Tre vägar mot en effektiviserad it-budget:

  1. Stärk medarbetarens användarupplevelse
  2. Hyra i stället för att köpa
  3. Fokusera på en leverantör
1. Stärk medarbetarnas användarupplevelse

En bra början är att investera i medarbetarnas användarupplevelse genom att införskaffa arbetsverktyg som alla i bolaget delar. Det ökar effektiviteten och underlättar samarbete över avdelningar. Sådana verktyg kan exempelvis vara ett gemensamt projektledningsverktyg, en molnlösning för fillagring, ett intranät som inte kräver att medarbetaren är uppkopplad på kontorets nätverk, och så vidare.’

2. Hyra i stället för att köpa

Ett annat sätt att effektivisera budgeten och frigöra tid är att hyra nätverk och system från en extern leverantör till en fast månadsavgift. På så sätt slipper du stora, och ibland oförutsedda, engångsutgifter. Det är också det enklaste sättet att få tillgång till marknadens bästa IT- och säkerhetsexperter utan att behöva anställa.

3. Fokusera på en leverantör

Att använda sig av en leverantör och köpa in en helhetslösning till ett paketpris är också ett bra sätt att spara in. Det ger dig dessutom full överblick och kontroll över alla dina nätverk och system samtidigt, och ökar säkerheten eftersom allting övervakas av en och samma part.

Vidare läsning

Attackerna ökar – ändå höjer inte svenska företag it-säkerhetsbudgeten

5 goda skäl att samla dina nätverkstjänster under ett tak

Äga eller köpa LAN som tjänst? 10 frågor för att utvärdera dina behov.