– Hur säker är din it-miljö? Utvärdera nuläget med ett enkelt test

Lästid: 3 minuter.

Dataintrång och cyberangrepp blir allt vanligare, samtidigt som regelverken skärps för att öka cyberresiliensen i samhället. Hur väl rustad står din verksamhet för att möta det nya normalläget? Test säkerheten i din it-miljö!

Vad innebär egentligen en tillräckligt hög nivå av cybersäkerhet? Och hur nära eller långt ifrån det målet är din organisation just nu? Vi på GlobalConnect har tagit fram ett enkelt test med nio frågor som hjälper dig ta tempen på verksamhetens cyberberedskap. Gör testet direkt, eller läs först vidare om varför det är mer angeläget än någonsin att få koll på ditt säkerhetsläge.

Varför fokusera på cybersäkerhet just nu?

EU:s NIS2-direktiv har satt cybersäkerheten högt på agendan i många verksamheter. Förmodligen även i din. De striktare kraven på såväl förebyggande arbete och rapportering av incidenter innebär en ny standard för cybersäkerhet. Det påverkar långt fler organisationer än de som omfattas direkt av lagkraven.

Men det finns förstås fler goda skäl än skärpta lagkrav för att stärka ditt säkerhetsarbete. Cyberkriminalitet har gått om narkotikahandeln i global omsättning, och attackerna kommer knappast att minska de närmaste åren. Det säger Johan Caripson, Business Manager på GlobalConnect, i denna artikel med tips för NIS2-compliance. En hög cyberhotsnivå har helt enkelt blivit det nya normala. Det borde en gedigen säkerhetsstrategi också vara.

Vad krävs för en cybersäkrad it-miljö?

Cybersäkerhet handlar om mycket mer än att investera i smarta tekniska lösningar – även om efterfrågan på exempelvis SOC-tjänster ökar stadigt. Minst lika viktigt är att höja den interna kunskapsnivån och lägga en gedigen grund med strukturer och rutiner som förebygger riskerna för intrång och minskar de skadliga effekterna om det ändå sker.

Här finns ofta ett ordentligt jobb att göra för att få rätt beteenden att sätta sig i ryggmärgen hos medarbetarna. I sin artikel om aktuella säkerhetsrisker för nordiska it-chefer påpekar Øystein Snekkerlien, säkerhetsstrateg på GlobalConnect, att de flesta företag är bättre på att hålla brandövningar än cyberövningar – trots att en cyberattack är mycket mer sannolik än en brand.

Redo att göra säkerhetstestet?

Det tar bara en minut att genomföra testet, som består av nio frågor om bland annat:

  • Dokumentation av riktlinjer och processer kring cybersäkerhet
  • Utbildningsnivån inom ämnet hos ledning och medarbetare
  • Backuper för återställande av kritisk infrastruktur

När du har besvarat alla frågorna får du en övergripande bedömning av er nuvarande säkerhetsnivå. Det ger en fingervisning om ni borde vidta åtgärder direkt, eller om ni redan har grunderna på plats.