– Cyberhotet är högt under Black Friday: 5 tips för att skydda din webbshop

Lästid: 2 minuter.

Årets stora handelshögtid närmar sig för både konsumenter och butiker. Svenskarna handlade för totalt 9,3 miljarder kronor förra året varav 77 procent av konsumenterna gjorde delar av sina inköp via nätet, visar statistik från Postnord. Under årets Black Week väntas riskerna för it-attacker att öka och fler företag behöver därmed ta it-säkerheten på allvar. Den ‘sense of urgency’ som både konsumenter och webshoppar drabbas av på Black Friday är de kriminella redo att tjäna på.

Hotet för DDoS-attacker ökar tillsammans med risken för utpressning. IT-kriminella vet att många webshopar inte har råd att ligga nere under Black Friday, även om det bara är några minuter. Samtidigt ökar också mängden nätfiskeförsök, där stöldgodset kan vara allt från pengar till känsliga uppgifter om kunderna. 

Lyckligtvis finns det mycket du som detaljhandelsföretag kan göra för att skydda dig från cyberbrottslingar. Här är våra fem bästa tips för Black Friday:

1. Kontrollera alltid avsändaradressen innan du klickar på länkar eller QR-koder i mejl. Det kan till exempel vara ett nätfiskemail från en leverantör som kräver betalning innan de vill skicka nästa varuparti, som du vet att dina kunder är sugna på att lägga i varukorgen.

2. Om du har lyckats attrahera kunderna med bra erbjudanden kan trafiken på din webbplats under Black Friday likna en DDoS-attack, som stänger av webbplatser genom att överbelasta dem med trafik. Förbered dig på den ökade trafiken och se till att din nätverkslösning kan stödja det. Tänk också på DDoS-skydd, vilket inte behöver vara en omfattande investering. 

3. Etablera backup. Med moderna lösningar, som inte går att radera, underlättas arbetet med att rensa servrar och snabbt vara online igen efter attack.

4. Det krävs endast en svag punkt. En enskild anställd som klickar på fel länk i ett mejl. Hackare tar sig ofta in med hjälp av intet ont anande anställda. Se till att utbilda dina anställda så att de är redo att upptäcka nätfiskeförsök.

5. De anställda är särskilt utsatta i en stressig situation med lång kö till kassan, både fysiskt och online. Detta gör det lättare för identitetstjuvar och andra med falsk information att framgångsrikt begå bedrägerier. Investera i en säker betalningslösning – också för kundernas skull.

En del av råden kan verka grundläggande och många butiker har IT-säkerheten helt under kontroll. Trots det kan det vara en bra idé att återvända till god praxis för att vara extra förberedd på de risker som kommer med Black Friday. 

Relaterad läsning

8 steg till en cybersäker retailkedja