– 6 skäl att investera i en bra brandvägg för ditt företag

Lästid: 4 minuter.

En brandvägg är A och O för att skydda ditt företags digitala tillgångar. Men vad krävs för att en brandvägg ska vara effektiv? Och ska du outsourca eller drifta den inhouse? Läs om varför brandväggen är så viktig och vad ditt företag kan vinna på att välja en managerad lösning.

Den enorma – och ständigt ökande – mängden data som skickas och mottas via internet ger cyberbrottslingar ständigt nya möjligheter att utnyttja säkerhetsbrister. Det gör det viktigare än någonsin att förebygga och avvärja intrångsförsök mot din verksamhet och därmed skydda affärskritiska företagsdata. Ett effektivt sätt att göra detta är att investera i en högkvalitativ brandvägg.

Vad är en brandvägg egentligen?

En brandvägg fungerar som en barriär mellan din interna nätverksinfrastruktur och det yttre internet. Den blockerar potentiellt skadliga paket som skickas från internet till din verksamhet. Brandväggen kan konfigureras för att tillåta eller blockera specifika typer av trafik, utifrån kategorier som källa, destination och typ.

En effektiv brandvägg ska:

6 fördelar med att investera i en bra brandvägg

1. Skyddar företagsdata mot intrång och skadlig kod

Brandväggen skyddar din verksamhet från intrång där cyberbrottslingar kommer över värdefulla företagsdata, men också mot skadlig kod som kan infektera dina datorer och nätverk.

2. Blockerar farliga webbplatser

En brandvägg kan blockera trafik från misstänkta källor eller potentiellt farliga webbplatser från att komma åt ditt företags nätverk, vilket minskar risken för dataintrång.

3. Uppdelat nätverk i olika zoner

Med en brandvägg kan ditt företag skapa olika zoner i ert nätverk, där exempelvis webbserver och andra publika webbelement isoleras från det skyddade nät där arbetsstationer och interna funktioner finns.

4. Försvar mot DDoS-attacker

Brandväggen kan också skydda din verksamhet mot attacker av typen Distributed Denial of Service (DDoS-attacker). Dessa attacker kan överbelasta dina servrar och orsaka avbrott i din verksamhet, vilket kan leda till förluster av såväl intäkter som kunders förtroende.

5. Ökar produktiviteten

När du minskar risken för att företagets datorer och nätverk blir infekterade med skadlig kod får du också mindre problem med driftstopp och andra störningar. Därmed kan dina medarbetare jobba effektivt och med hög produktivitet.

6. Förbättrar företagets regelefterlevnad (compliance)

Att skydda känslig information med en brandvägg är ett strikt krav i flera branscher. Med en brandvägg av hög kvalitet kan du enkelt visa att ditt företag uppfyller branschspecifika regelverk, liksom standarder som GDPR eller HIPAA, och därmed undvika böter eller andra sanktioner.

Outsourca brandväggen eller drifta internt?

Det finns alltså goda skäl att se en ordentlig brandvägg som en hygienfaktor för dagens företag. Men ska du hantera din brandvägg med enbart interna resurser eller outsourca driften? Att en brandvägg är managerad (ofta kallad managed firewall) innebär att du köper den som en prenumerationstjänst. Som du ser här nedanför finns flera fördelar med ett sådant upplägg.

3 anledningar att välja en managerad brandvägg (managed firewall)

1. Konfigurering och övervakning av dedikerade experter

En managerad brandvägg konfigureras och övervakas löpande av dedikerade säkerhetsexperter som kan identifiera potentiella hot och säkerhetsincidenter tidigt och agera snabbt för att skydda dina system.

2. Lägre it-kostnader

Att outsourca din brandväggsförvaltning kan minska dina totala it-kostnader, eftersom du inte behöver anställa och utbilda egen dedikerad it-säkerhetspersonal. Din organisation blir därmed också mindre individberoende.

3. Hög säkerhet även när medarbetare jobbar på distans

Med en managerad brandvägg kan du ge medarbetarna tillgång till en säker fjärranslutning till företagets egna nätverk så att de kommer åt interna funktioner, och därmed jobba effektivt även när de jobbar hemifrån eller är på resande fot.

Nyfiken på GlobalConnects managerade brandvägg?

Peter Aspling, produktchef för GlobalConnects managed firewall, beskriver tjänsten såhär:

“Vår brandväggstjänst har utvecklats med det senaste inom teknologi och är utformad för att hålla högsta kvalitet och skydda din verksamhet mot intrång och skadlig kod.”

Ett företag som har valt denna lösning är den ledande it-mediaaktören IDG, som står bakom varumärken som Computer Sweden, CIO, IDG.se, Computerworld, TechWorld, Macworld och M3. Linus Wolter, ansvarig för it-frågor på IDG Sverige, är nöjd med valet:

“Vår gamla lösning var kostsam och komplex. Utöver höga licenskostnader behövde jag ofta ta hjälp av konsulter med uppgraderingar och annat som skulle fixas, i stort sett alltid på kvällar och nätter. Nu sker allt sådant i bakgrunden och jag kan vara säker på att vår brandvägg alltid har de senaste uppdateringarna utan att jag behöver bekymra mig om det.”

Vidare läsning

Läs hela intervjun med IDG

Ta reda på vad vår brandväggstjänst kan erbjuda ditt företag

Vill du veta mer om hur cyberbrottslingar gör för att ta sig in i dina nätverk och system – och hur du kan minimera risken och skadan?

Ladda ner checklistan 9 sätt att skydda din organisation mot ransomware