EFN

Lästid: 4 minuter.

En genial idé blir verklighet

EFN:s unika fiberlösning låter dem fjärrstyra direktsänd lokal-tv från fyra regioner i Sverige. Fyra kontrollrum förvandlades till ett.

Många goda idéer stannar vid just bara en tanke. Men när du kan få tekniken att förverkliga idéerna har du skapat en innovation. Webb-tv-kanalen Ekonomi- och Finansnyheterna, EFN, hade en idé om att fjärrstyra direktsänd lokal-tv i fyra regioner i Sverige – från Stockholm. Att förvandla behovet av kontrollrum från fyra till ett.

Masse Söderström är studiochef på EFN. Han berättar mer om den tekniska utmaning de plötsligt stod inför tidigare i år.

– Alla våra sändningar var Stockholmsbaserade. Vi har visserligen haft ett program som heter ”Sverige på gång” där vi rest runt och gjort inslag från hela Sverige. Då har det blivit mer som reportage där vi rapporterar hem från olika platser, det har inte blivit nyhetsinslag, säger Masse.

– Men så fick vi den geniala idén att, utifrån fyra olika regioner utspridda över landet, göra direktsänd lokal-tv. Det skulle göras snyggt, proffsigt men samtidigt väldigt billigt.

Istället för att upprätta nya kontrollrum i Malmö, Göteborg, Gävle och Umeå började han fundera på en mer centraliserad lösning. Det gick inte bara att koppla ihop den tekniska utrustningen på varje sändningsort med kontrollrummet i Stockholm via fiber – det skulle innebära för många omixade, inkommande signaler.

– Det hade inte fungerat för oss eftersom vi då skulle behöva ha ett kontrollrum som skulle kunna ta emot 16 signaler samtidigt. Då började jag klura på huruvida det gick att sätta en bildmixer i varje studio för att kunna skicka och klippa ihop en enda signal från varje plats.

Fjärrstyrning av utrustning

Tillsammans med GlobalConnect och tv-konsulten Mats Jungner började han klura på den nya lösningen.

– Den går ut på att kameror, ljusbord, lampor, ljud och skärmar ska gå att fjärrstyra. Vi klipper ihop och mixar alla signaler på plats så att man får en enda signal tillbaka till Stockholm. Det blir både enklare och mer kostnadseffektivt, förklarar Masse.

– Att vi skulle använda oss av fiber för att skicka den var självklart eftersom vi har höga krav på signalernas kvalitet och stabilitet. I och med att vi kommer att skicka signaler åt båda hållen får det inte vara i stort sett någon fördröjning alls.

Sändningslösningen är unik i sitt slag – och som vid alla experiment där man måste prova sig fram kändes det mer stabilt att gå in i det okända tillsammans med en kunnig partner, enligt Masse.

– Vi ville ha en samarbetspartner som var med på tåget. Någon som självklart inte kan svara på alla frågor direkt, eftersom ingen har gjort en liknande lösning tidigare, men som man känner är med i utvecklingsarbetet. Vi ville ha någon som var mer av en partner snarare än en leverantör. Vi ville ha någon att slå ihop våra kloka huvuden med för att hitta en bra teknisk lösning. Det där var GlobalConnect väldigt bra på att fånga upp.