– Mikrosegmentering – så ökar segmentering av nätverk säkerheten

Lästid: 3 minuter.

Vad innebär mikrosegmentering och på vilket sätt kan det öka cybersäkerheten i din verksamhet? Här får du koll på fördelarna med olika typer av nätverkssegmentering – och tips för att lyckas med implementeringen.

Vad är mikrosegmentering?

Mikrosegmentering innebär att dela upp ett nätverk i mycket små separata delar, som förses med egna säkerhetspolicys. Detta ökar kontrollen över trafik och åtkomst inom nätverkets olika delar, och minskar den potentiella attackytan vid olika typer av cyberangrepp.

Mikrosegmentering i relation till Zero Trust

Den här typen av detaljerad nätverkssegmentering är en viktig del av en verksamhets övergripande Zero Trust-strategi. Grunden i denna säkerhetsmodell är, som namnet antyder, att inte lita på någon. Alla processer och system är därför uppsatta utifrån antagandet att varje användare som påbörjar en interaktion är en potentiell risk, och behöver bevisa sin pålitlighet genom någon form av autentisering. Mikrosegmentering stärker verksamhetens cybersäkerhet i linje med Zero Trust genom att säkerställa att varje användare bara kommer åt de delar av it-miljön som de faktiskt behöver.

Skillnaden mellan mikrosegmentering och makrosegmentering

Både mikrosegmentering och makrosegmentering är strategier för att segmentera nätverk, men de skiljer sig åt i granularitet och syfte:

Makrosegmentering handlar om att skapa större, övergripande zoner inom ett nätverk. Detta passar för att exempelvis separera olika avdelningar inom en organisation.

Mikrosegmentering delar in nätverkets zoner i betydligt mindre segment, för att möjliggöra åtkomstkontroll på en mer detaljerad nivå. Ibland talar man även om nanosegmentering för att beskriva en ännu mer detaljerad segmentering, som går ner till enskilda applikationer eller processer.​

Fördelar med mikrosegmentering

Mikrosegmentering har flera fördelar, såsom:

  • Stärkt skydd för dina mest kritiska digitala tillgångar, genom bättre möjligheter att begränsa vilka som kan komma åt dem.
  • Ökad cybersäkerhet överlag, eftersom du minskar risken för att en angripare som lyckats ta sig in i en del av din it-miljö sedan kan ta sig vidare till andra servrar.
  • Bättre efterlevnad av olika regelverk och standarder, som allt oftare kräver en hög nivå av kontroll av känslig data (NIS2-direktivet är ett exempel på detta).
  • Avlastning av brandväggar och andra säkerhetsfilter eftersom oönskad trafik hindras från att nå fram till dem.

Så implementerar du mikrosegmentering i din organisation

Att implementera mikrosegmentering kräver noggrann planering och en god förståelse för verksamhetens nätverksflöden. Börja med att kartlägga nätverkstrafiken i din organisation och identifiera vilka resurser som är mest kritiska, så att dessa kan få det starkaste skyddet. Skapa och testa sedan säkerhetspolicys för varje segment. Se till att löpande hålla dessa policys uppdaterade i takt med att hotbilden förändras. Sist men inte minst: utbilda kontinuerligt medarbetarna i säkra arbetssätt för att se till att de uppsatta rutinerna efterlevs i praktiken.

Tips på vidare läsning

Vad är VPN?