– Övervakade nätverk (24/7) – hur det funkar och varför det lönar sig

Lästid: 4 minuter.

I dagens digitaliserade värld kan varje minuts oplanerad nertid medföra stora kostnader. Så hur stoppar du driftstoppen innan de hinner störa verksamheten? Här förklarar GlobalConnects expert Marius Grimestrand hur proaktiv nätverksövervakning kan hjälpa din verksamhet att både spara pengar och stärka motståndskraften mot it-haverier.

Vad skulle följderna bli i din organisation om dina medarbetare inte kommer åt era nätverk? Kan de ta betalt av kunderna – eller utföra några arbetsuppgifter alls?

Om du tvingas agera reaktivt när driftstoppet redan är ett faktum blir minuterna snabbt till timmar. Innan du har lyckats reda ut vad felet beror på, och fått tag på någon som kan åtgärda det, har produktions- och intäktsbortfall kommit upp i betydande belopp.

Åtgärda driftstopp innan de hinner störa verksamheten

Om dina nätverk däremot övervakas i realtid dygnet runt kan en accesspunkt som ligger nere upptäckas och åtgärdas – innan problemet ens hinner påverka verksamheten. Därmed kan du förebygga kostsam nertid, och spara stora summor pengar.

“Mycket sker per automatik idag”

Marius Grimestrand leder teamet Nordic Incident Management på GlobalConnect, med uppdrag att övervaka och supportera managerade nätverkstjänster hos företagets kunder i Norge, Danmark och Sverige.

– Mycket av vår övervakning sker per automatik idag. Vi använder smarta verktyg som följer anslutningar och prestanda i realtid och slår larm så fort en accesspunkt ligger nere. Då påbörjar någon av våra tekniker felsökning direkt och kan vidta rätt åtgärd för att få igång anslutningen igen, förklarar Marius.

Övervakade nätverk = proaktiv support

Teamets expertis och sätt att arbeta med övervakning möjliggör en nivå av proaktiv support som Marius menar att fler företag borde kräva av sina nätverksleverantörer idag.

– Många tror att de har en managerad tjänst för att de betalar ett fast månadspris. Men i min värld innebär managering betydligt mer än så. Du ska kunna lita på att vi som partner tar ett helhetsansvar för ditt nätverk. Det är vi som ska kontakta dig om det uppstår problem med din uppkoppling. Inte tvärtom.

Lägg interna it-resurser där de skapar störst värde

En annan effekt av nätverksövervakning är att din verksamhet inte behöver avsätta egna it-resurser till att drifta och felsöka era nätverk. Det gör dessutom organisationen mindre individberoende, och därmed mindre sårbar.

De resurser ni har kan också lägga sin tid på mer värdeskapande arbete än att släcka bränder, menar Marius, som ger en drastisk bild av vardagen på en typisk underdimensionerad it-avdelning:

– Ofta har man två-tre personer som agerar helpdesk för alla interna it-frågor. Deras mobiler ringer konstant. Med övervakade nätverk kan de snabbt få en överblick över prestanda och status för alla anslutningar, men lägga sitt största fokus på långsiktiga och strategiska initiativ som tar verksamheten framåt.

Högre driftsäkerhet ger bättre cyberresiliens

En faktor som är lätt att glömma bort är sambandet mellan driftsäkerheten hos dina nätverk och verksamhetens övergripande cyberresiliens. Frågan har blivit extra aktuell i och med NIS2-direktivet. Organisationer som omfattas av kraven behöver bland annat kunna visa vilka processer man har för att hindra att verksamheten slås ut vid olika scenarier. Och även om du aldrig kan outsourca ditt ansvar för regelefterlevnad till en extern partner, så kan nätverksövervakning vara en värdefull pusselbit i din övergripande säkerhetsstrategi.

Marius och hans team på GlobalConnect har fått en allt viktigare roll i att hjälpa kunder inom olika segment att säkra upp kritisk infrastruktur:

– Genom att lära känna våra kunder på djupet kan vi bättre förutse deras behov av extra insatser. Det kan handla om allt från förstärkt nätverksövervakning vid större idrotts- eller nöjesarrangemang till att dubbelkolla våra retailkunders backupnätverk inför Black Week, avslutar han.

Managerade it-tjänster: därför blir de allt mer populära

Vill du veta mer om varför efterfrågan ökar på att köpa in it-lösningar som managerade tjänster, istället för att drifta allt internt? Missa inte vår artikel om de främsta fördelarna, och vad du ska tänka på när du väljer upplägg för din verksamhet.